5 ínycsiklandó vega étel

2014/04/27

Akkor sem kell lemondanunk a különleges ízekről és a változatos étkezésről, ha nem eszünk húst. Íme, néhány egyszerűen elkészíthető étel kizárólag zöldségekből.

 

Akár vegák vagyunk, akár nem, néha mindannyiunknak fejtörést okozhat, hogy mi legyen az ebéd. Szerencsére a különböző kultúrák konyhájában számtalan változatával találkozhatunk az egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagokból készülő, tápláló ételeknek. A következő receptek között mindenki találhat az ízlésének megfelelőt.

Arancini avagy rizottógömbök

Hozzávalók:

1 nagy hagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, felaprítva

2 bögre rizs

½ bögre fehérbor

4 bögre víz

2 bio leveskocka vagy 2 teáskanál bio ételízesítő

1 tk feketebors

¼ bögre apróra vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, snidling)

100 g mozzarella

1 tojássárgája

zsemlemorzsa a panírhoz

Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst, ezt is pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük a borral és a vízzel. Beledobjuk a leveskockát, a fűszereket, és puhára főzzük. Ha készen van, körülbelül teniszlabda nagyságú gömböket formálunk belőle, a közepébe egy kis kocka mozzarellát teszünk. Ezután a labdákat bepanírozzuk tojással és zsemlemorzsával, majd forró olajban kisütjük.

Marokkói csicseriborsósaláta répával

Hozzávalók:

1 tk őrölt kömény

1/3 bögre olívaolaj

2 ek friss citromlé

1 ek méz

½ tk só

Egy csipet cayenne bors

250 g répa

2 bögre főtt csicseriborsó

100 g aszalt szilva, barack vagy datolya apróra vágva

30 g menta, összemorzsolva vagy apróra vágva

A szószhoz keverjük össze az olívaolajat, a citromlét, a mézet és a fűszereket. Míg állni hagyjuk, keverjük össze a zöldségeket is egy edényben, majd öntsük le a szósszal. Tálalhatjuk azonnal is, de nem árt, ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.

Cukkinis ropogós

Hozzávalók:

2 kis cukkini, reszelve

1 közepes hagyma, reszelve

1 tojás

1 ek friss, vagy 1 tk szárított kapor

½ bögre szárított kenyérkocka vagy zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

joghurt vagy tejföl a tálaláshoz

Keverjük össze a cukkint, a hagymát, a tojást és a fűszereket, majd adjuk hozzá a kenyérkockákat is. Ha az alapanyagok jól elkeveredtek, formáljunk a masszából kis lepényeket. Egy serpenyőben melegítsünk annyi olajat, hogy ellepje az alját, és amikor forró, pakoljunk bele annyi lepényt, amennyi elfér benne. Süssük az alját ropogósra, ez körülbelül 5 percet vesz igénybe, majd fordítsuk meg, és ismételjük meg az aljával is. Joghurttal vagy tejföllel tálalhatjuk.

 

Spenótos lencseragu tésztával

Hozzávalók:

1 kávéskanál fahéj (1 kisebb rúdnyi fahéjt írt a forráscikk, azonban - bár nem őrleményként kerül felhasználásra - az allergiás reakciók okán ezt semmiképp sem javasoljuk!) Itt olvashat a fahéj veszélyeiről.

½ fej hagyma apróra vágva, és ¼ fej egészben, meghámozva

½ bögre lencse

1 közepes répa, felvágva

1 zellerszár/szelet zeller apróra vágva

3 gerezd apróra vágott fokhagyma

1 ek friss vagy 1 tk szárított kakukkfű

2 és fél pohár paradicsomszósz

¼ tk feketebors

4 bögre apróra vágott spenót

só, olaj

fél csomag tészta (penne, csavart vagy kagyló)

Forraljunk fel egy bögre vizet a fahéjjal és a ¼ hagymával, majd tegyük bele a lencsét, és lefedve főzzük kb. 25 percig, vagy ameddig meg nem puhul. A végén vegyük ki belőle a hagymát és a fahéjat (szerk: a kis rúd fahéjat nem javasoljuk, mint fentebb írtuk, helyette 1/2 kávéskanál fahéj őrleményt javasolunk), majd sózzuk meg. Főzzük meg a tésztát is. Eközben egy serpenyőben melegítsünk egy kevés olajat, és tegyük bele a répát, a zellert, a fél hagymát és a fokhagymát. Süssük, amíg megpuhul, körülbelül 8 percig. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a paradicsompürét, meg a borsot. Főzzük még körülbelül negyed óráig. Adjuk hozzá a lencsét, és főzzük még 10 percig. Keverjük bele a spenótot, fonnyasszuk egy kicsit, és sózzuk meg, ha szükséges. Ezután tálalhatjuk is, vagy ízlés szerint még összesüthetjük a tésztával a sütőben.

 

Fehérbab sült hagymával

Hozzávalók:

5 hagyma félholdakra vágva

egy marék friss vagy egy ek szárított kakukkfű

400 g főtt fehérbab

fél bögre zöldségleves

150 g reszelt sajt

Melegítsük elő a sütőt kb. 200 fokra. Serpenyőben, kevés olajon süssük aranybarnára a hagymaszeleteket. Ha kész, rétegezzük egy tepsibe, felváltva a babbal és a reszelt sajttal úgy, hogy két-három réteg legyen mindegyikből. Süssük körülbelül fél óráig.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. a fűszerek lehetséges allergiás reakcióinak elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például biobolt tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

A cikkben közölt fotók illusztráció, az arancini kivételével eltérő ételekről készültek (forrás: pixabay)!

További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva.

 

forrás: treehugger.com, veganeasy.org, 101cookbooks.com

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on