5 ínycsiklandó vega étel
Akkor sem kell lemondanunk a különleges ízekről és a változatos étkezésről, ha nem eszünk húst. Íme, néhány egyszerűen elkészíthető étel kizárólag zöldségekből.
Akár vegák vagyunk, akár nem, néha mindannyiunknak fejtörést okozhat, hogy mi legyen az ebéd. Szerencsére a különböző kultúrák konyhájában számtalan változatával találkozhatunk az egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagokból készülő, tápláló ételeknek. A következő receptek között mindenki találhat az ízlésének megfelelőt.
Arancini avagy rizottógömbök
Hozzávalók:
1 nagy hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 bögre rizs
½ bögre fehérbor
4 bögre víz
2 bio leveskocka vagy 2 teáskanál bio ételízesítő
1 tk feketebors
¼ bögre apróra vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, snidling)
100 g mozzarella
1 tojássárgája
zsemlemorzsa a panírhoz
Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst, ezt is pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük a borral és a vízzel. Beledobjuk a leveskockát, a fűszereket, és puhára főzzük. Ha készen van, körülbelül teniszlabda nagyságú gömböket formálunk belőle, a közepébe egy kis kocka mozzarellát teszünk. Ezután a labdákat bepanírozzuk tojással és zsemlemorzsával, majd forró olajban kisütjük.
Marokkói csicseriborsósaláta répával
Hozzávalók:
1 tk őrölt kömény
1/3 bögre olívaolaj
2 ek friss citromlé
1 ek méz
½ tk só
Egy csipet cayenne bors
250 g répa
2 bögre főtt csicseriborsó
100 g aszalt szilva, barack vagy datolya apróra vágva
30 g menta, összemorzsolva vagy apróra vágva
A szószhoz keverjük össze az olívaolajat, a citromlét, a mézet és a fűszereket. Míg állni hagyjuk, keverjük össze a zöldségeket is egy edényben, majd öntsük le a szósszal. Tálalhatjuk azonnal is, de nem árt, ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.
Cukkinis ropogós
Hozzávalók:
2 kis cukkini, reszelve
1 közepes hagyma, reszelve
1 tojás
1 ek friss, vagy 1 tk szárított kapor
½ bögre szárított kenyérkocka vagy zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
joghurt vagy tejföl a tálaláshoz
Keverjük össze a cukkint, a hagymát, a tojást és a fűszereket, majd adjuk hozzá a kenyérkockákat is. Ha az alapanyagok jól elkeveredtek, formáljunk a masszából kis lepényeket. Egy serpenyőben melegítsünk annyi olajat, hogy ellepje az alját, és amikor forró, pakoljunk bele annyi lepényt, amennyi elfér benne. Süssük az alját ropogósra, ez körülbelül 5 percet vesz igénybe, majd fordítsuk meg, és ismételjük meg az aljával is. Joghurttal vagy tejföllel tálalhatjuk.
Spenótos lencseragu tésztával
Hozzávalók:
1 kávéskanál fahéj (1 kisebb rúdnyi fahéjt írt a forráscikk, azonban - bár nem őrleményként kerül felhasználásra - az allergiás reakciók okán ezt semmiképp sem javasoljuk!) Itt olvashat a fahéj veszélyeiről.
½ fej hagyma apróra vágva, és ¼ fej egészben, meghámozva
½ bögre lencse
1 közepes répa, felvágva
1 zellerszár/szelet zeller apróra vágva
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 ek friss vagy 1 tk szárított kakukkfű
2 és fél pohár paradicsomszósz
¼ tk feketebors
4 bögre apróra vágott spenót
só, olaj
fél csomag tészta (penne, csavart vagy kagyló)
Forraljunk fel egy bögre vizet a fahéjjal és a ¼ hagymával, majd tegyük bele a lencsét, és lefedve főzzük kb. 25 percig, vagy ameddig meg nem puhul. A végén vegyük ki belőle a hagymát és a fahéjat (szerk: a kis rúd fahéjat nem javasoljuk, mint fentebb írtuk, helyette 1/2 kávéskanál fahéj őrleményt javasolunk), majd sózzuk meg. Főzzük meg a tésztát is. Eközben egy serpenyőben melegítsünk egy kevés olajat, és tegyük bele a répát, a zellert, a fél hagymát és a fokhagymát. Süssük, amíg megpuhul, körülbelül 8 percig. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a paradicsompürét, meg a borsot. Főzzük még körülbelül negyed óráig. Adjuk hozzá a lencsét, és főzzük még 10 percig. Keverjük bele a spenótot, fonnyasszuk egy kicsit, és sózzuk meg, ha szükséges. Ezután tálalhatjuk is, vagy ízlés szerint még összesüthetjük a tésztával a sütőben.
Fehérbab sült hagymával
Hozzávalók:
5 hagyma félholdakra vágva
egy marék friss vagy egy ek szárított kakukkfű
400 g főtt fehérbab
fél bögre zöldségleves
150 g reszelt sajt
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 fokra. Serpenyőben, kevés olajon süssük aranybarnára a hagymaszeleteket. Ha kész, rétegezzük egy tepsibe, felváltva a babbal és a reszelt sajttal úgy, hogy két-három réteg legyen mindegyikből. Süssük körülbelül fél óráig.
A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. a fűszerek lehetséges allergiás reakcióinak elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például biobolt tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.
A cikkben közölt fotók illusztráció, az arancini kivételével eltérő ételekről készültek (forrás: pixabay)!
További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva. |