Koktél a hétvégére: a gyömbér és a grapefruit remek párost alkot

2015/12/05

Kellemeset a hasznossal, avagy előzzük meg a megfázást egy ízletes itallal.

Télen különösen érdemes odafigyelnünk a vitamin- és folyadékpótlásra. A gyömbér és a grapefruit remek párost alkot, mellyel megelőzhetjük a téli nyavalyákat, felgyorsíthatjuk a szervezet méregtelenítő folyamait, és ezzel friss energiához juthatunk a fáradtabb napokon is.

A grapefruit cukortalartalma alacsony, vitamintartalma viszont magas, így fogyókúrázóknak is ajánlható. Egy pohár friss grapefruitlében körülbelül 100 kalória van, C-vitaminból a napi ajánlott bevitel több, mint 100%-át, A-vitaminból pedig körülbelül 21%-át fedezhetjük ezzel a mennyiséggel. Talán kevesen tudják, hogy a grapefruitnak mennyiféle kedvező hatása van: csökkenti a vérnyomást, hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, segíti az emésztést, tisztítja a bőrt, és még az asztma és a rák megelőzésében is szerepet kaphat.

A gyömbér erényei sokban hasonlítanak a grapefruitéihoz, így a két növény kiegészíti és erősíti egymás hatását. A gyömbér a fertőzések megelőzésben és a megfázás kezelésében is hatásos, emellett a grapefruithoz hasonlóan segít abban, hogy megőrizzük a vonalainkat, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Gyorsítja az emésztést, csillapítja a hányingert és erősíti a májat.

A következő koktél, melyet alkoholos és alkoholmentes változatban is elkészíthetünk, ezeket a hatásokat egyesíti, és felmelegíti a testet-lelket.

Hozzávalók egy főre:
2 vékony szelet friss gyömbér
6 bazsalikom- vagy mentalevél
1/2 deci gin - természetesen ez opcionális, alkohol nélkül is finom.
2 és 1/2 deci frissen facsart grapefruitlé

Elkészítés: A gyömbért és a leveleket zúzzuk össze koktélmixerben vagy mozsárban. Adjuk hozzá a gint és rázzuk össze. Hagyjuk állni egy kicsit, majd öntsük a gint a grapefruitlébe – a nagyobb fűszerdarabok nélkül. Bazsalikom- vagy mentalevelekkel és gyömbérszelettel szervírozzuk.


Kép forrása: Dan Zen / flickr

 

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on