Széles e világban népszerű a piláf

2015/11/18

A piláf a világ egyik legkedveltebb egytálétele, hazánkban nemes egyszerűséggel rizses húsként ismerjük. Írásos emlékek alapján már Nagy Sándor is evett piláfot, amit pilaf, pilau, palau, plov neveken is hívhatnak. Az étkezési szokások változatosságának eredményeként egész más fűszerezéssel kínálják például a keleti, így például a török- és arab kultúrákban, de a lényege változatlan: rizses egytálétel húsokkal, esetleg gyümölcsökkel ízesítve. A török konyha a rizst bulgurral helyettesíti, ami tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. A piláfoknak van még egy közös jellemzőjük, sertéshúst helyett bárány, marha, vagy szárnyasok húsából készül.

A most következő piláf recept csirkemell felhasználásával készült.

Hozzávalók 2 fő részére:
  • 3 db. csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy paradicsom,
  • 1/2 zöldpaprika,
  • 1 bögre rizs,
  • kevés só, és frissen őrölt bors,
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
  • 1 kiskanál kurkuma,
  • 1 csipet őrölt koriander,
  • 1 csipet őrölt édeskömény,
  • kevés olaj.

A csirkemelleket enyhén sós vízben megfőzzük, épp annyi vízzel ami már ellepi a húsokat. Az így keletkezett csirke alaplevet később felhasználjuk. A rizst enyhén megpirítjuk, és felöntjük a csirkecombok főzőlevével annyira, hogy két ujjnyira ellepje. Megfőzzük a rizst is. Amikor a mellek kihűltek, feldaraboljuk, majd kevés olajon megpirítjuk a húsdarabokat. Megszórjuk sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, kurkumával, korianderrel, őrölt édesköménnyel, ezt utóbbi helyettesíthető curry porral, esetleg curry pasztával. A húsdarabokat rövid pirítás után kivesszük a serpenyőből, majd a maradék fűszeres olajon megpirítjuk a hagymát, a szétnyomott fokhagymát. Hozzáadjuk a nagyon apróra darabolt paradicsomot, és felöntjük kicsit a hús főzőlevével. Hozzáadjuk a darabolt zöldpaprikát, és a főtt rizst is. Összekeverjük, majd a húsdarabokat is hozzáadjuk.

A végeredmény egy zöldséges rizses hús, amit nevezhetünk akár piláfnak is. Attól függ, a világ mely tájékán ülünk asztalhoz, vagy gyékényre. A piláf rokonait egyébként nap, mint nap fogyasztjuk. Az olasz rizottó, a spanyol paella, de még a bácskai rizses hús is a piláf alapjain nyugszik.



Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on