Cukormentes almás pite
Bár a diabétesz lemondással jár, a sütemények nyújtotta különleges élvezeteket ez esetben sem kell nélkülöznünk.
A jobb cukrászdák gondolnak a diabetészes vendégekre is, de természetesen mi magunk is készíthetünk kitűnő karácsonyi süteményt, könnyen, gyorsan, és egyszerűen. A bevásárlás alkalmával javasolt nagyobb áruházakat is meglátogatnunk, mivel ezeken a helyeken általában külön diétás polcsorokat is találhatunk, ahol a cukorbetegek számára szükséges sütés-főzés alapanyagai beszerezhetőek. Például a csökkentett szénhidrátot tartalmazó termékek fogyasztására is oda kell figyelniük a cukorbetegeknek.
A cukormentes diéta kapcsán fontos, hogy a természetes répa, vagy nádcukrot más, ártalmatlan cukor pótlóval helyettesítsük. Erre kitűnően alkalmasak a természetes (xilit, fruktóz, eritritol, szorbitol, stevia) és a mesterséges (szacharin, aszpartám, aceszulfám, szukralóz) édesítők. A xilit nyírfacukorként kapható a kereskedelemben, a szorbit többek közt a gyógyszertárakban beszerezhető, orvosi vényre is. Túlzott fogyasztása egyiknek sem ajánlott! Ha mindezeket figyelem előtt tartjuk, bátran nekiállhatunk, egy kitűnő cukormentes almás pite elkészítésének.
Hozzávalók, egy 28 cm-es kerek teflonos sütőformához (piteforma)
Ha kisebb formánk van, a mennyiségeket arányosan csökkentsük!
A tésztához:
• 350 g. csökkentett szénhidrát tartalmú liszt,
• 100 g. szorbit, (vagy xilit)
• 200 g. light margarin,
• 1 tojás,
• 1/2 csomag sütőpor,
• 2 kanál tejföl, (12 %-os)
• 1 csipet só,
• 1/2 citrom reszelt héja.
A töltelékhez:
• 1,5 kg. alma,
• 1 ek. szorbit
• 1 kk. fahéj,
• 1 ek. gríz, vagy zsemlemorzsa
• fél citrom leve.
A lisztet, az édesítőt, a sütőport, a csipetnyi sót összekeverjük, hozzáütjük a tojást, hozzámorzsoljuk a hideg! light margarint, és a tejfölt is beletéve jól összedolgozzuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (lehet kockázni is) Állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. Fél citrom levével, őrölt fahéjjal, és kevés szorbittal ízesítjük. (ha valaki édesebben szereti, tehet rá többet is.)
A tésztát a hűtőből kivéve kettéosztjuk. Legjobb arány a 2/3 : 1/3. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, és lisztezett formába terítjük, belenyomkodjuk. A széleket levágjuk, amit összegyúrunk a maradékkal. Az így megformált tésztát enyhén megszórjuk búzadarával, esetleg zsemlemorzsával, majd ráterítjük az alma tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta. A megmaradt tésztát ismét kinyújtjuk, és vagy egészben, (ez a klasszikus almás pite) vagy mint ebben az esetben csillag, esetleg más karácsonyi kiszúró formával kivágott tésztadarabokkal a tetejét megdíszítjük. Felvert tojás sárgájával a tetejét megkenjük, és dióval dekorálhatjuk. Ha egészben terítjük rá a tetejére a tésztát, feltétlenül szurkáljuk meg villával hogy a sütés közben keletkezett gőz el tudjon távozni. 180 fokos sütőben, 40 perc alatt sütjük meg. Magasabb hőfokon könnyen megéghet a teteje!
Az elkészült, de még forró süteménynek nehéz ellenállni, mégis tanácsos várni, mert hidegen szebben tálalható. Megéri várni, hiszen nem csupán esztétikai élményt kapunk fáradozásunkért cserébe: a fahéj, és a citrom illata már sütés közben belengi az egész lakást, nem beszélve a finom süti által nyújtott kulináris élvezetről.
A puding próbája pedig az evés. Magam is cukorbeteg vagyok, így nem csak a süti ízét teszteltem, hanem előtte, és utána is vércukor szintet mértem. A két szelet elfogyasztása előtti 5.8-as érték, fél órával a fogyasztás után 6,7-es lett, ami elfogadható növekedés. Természetesen, minden cukorbetegnek így is kell figyelni saját egészségére, és be kell tartania az egyébként is érvényes mérsékletességet! Ezzel a süteménnyel viszont a cukorbetegek is élvezhetik az ünnep hangulatát, gyermekeik, unokáik körében tölthetnek el egy szép, hangulatos karácsonyi ebédet, vagy vacsorát.
Fontos információ: A nyírfacukor tartalmú ételek kutyák esetében halált okozhat!