Egészséges gumicukor
A gumicukrot minden gyerek imádja és szerencsére otthon sem nehéz elkészíteni. Gyorsan alkothatunk egészséges csemegét, akár vegán módon is.
Bár egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a hűtésre 2-3 órát biztosan rá kell szánni, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihentethetjük a kész finomságot.
Szűrjünk meg 2 dl finom házi szörpöt (málnát, meggyet, bodzát) vagy valamilyen frissen facsart gyümölcslét, majd kis lángon melegítsük langyosra. Adjunk hozzá 10 gramm étkezési zselatint és sűrűn kevergessük amíg fel nem forr, majd főzzük még 1-2 percig. A képződő habot szedjük le a zselé tetejéről, hogy szép áttetsző legyen. Ha savanykás gyümölcsöt használunk (meggyet, ribizlit, citrusféléket), akkor mindenképpen adjunk hozzá cukrot vagy mézet. Narancsléhez például 3 teáskanál cukrot, citromléhez kétszer ennyit adjuk vagy ennek megfelelő mennyiségű mézet.
A kapott zselét szilikonos bon-bon formába vagy jégkockatartóba is tölthetjük. Az elkészült nyalánkságot különlegessé varázsolhatjuk, ha egyenként kristálycukorba forgatjuk, ráadásul így kevésbé tapadnak össze.
Ha még extravagánsabbat szeretnénk alkotni, akkor több színű/ízű szirupokat is rétegezhetünk egymásra (meg kell várni amíg az egyik szint megszilárdul és akkor jöhet rá a második, és így tovább). Sőt akár a boltokból ismert tejes bevonatot is elkészíthetjük gumicsodák aljára. Ehhez sem kell mást tennünk, mint 1 dl tejet 5 gramm zselatinnal és 1 teáskanál cukorral felfőzni, majd kicsit visszahűteni, mielőtt a kész zselére borítjuk.
A vegán módon táplálkozók számára a zselatin helyett használható például agar-agar por. Ezt, akárcsak a zselatint főzni kell, csak picit tovább.
További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva. |