Egészséges saláták

2015/01/19

A különféle salátákat az év minden napján, minden étkezés alkalmával fogyaszthatjuk.

Sokan kedvelik a majonézes salátákat, azt azonban kevesen tudják, hogy jóval egyszerűbben is elkészíthetőek, az úgynevezett "hamis" majonézzel. A majonéz, ha házilag csináljuk, szakértelmet, gyakorlatot igényel. Nyers tojássárgájából, olajból, kevés citromléből kell kikavarni, ami még a gyakorlott szakácsoknak sem könnyű feladat. A kész majonéz vásárlásával az a probléma, hogy sok esetben silány a minőségük, és szinte mindegyik tartósítószert is tartalmaz. Lényegesen egyszerűbb tehát a házilag készíthető friss, "hamis" majonéz, ami többféle saláta alapja is lehet.

Az alaprecept minden ilyen jellegű salátához használható. Legyen az franciasaláta, virslisaláta, krumplisaláta, kukorica, bab, vagy tojássaláta.
A szükséges hozzávalók: Tejföl, mustár, só, őrölt bors, kevés olíva olaj, (ez akár el is hagyható) és pár csepp citromlé kell hozzá. Valamint, az elengedhetetlen, főtt tojás sárgája. Többnyire nagyobb mennyiségű saláta készül egyszerre, (van a mikor többféle is) így a nagy 850 grammos vödrös tejfölt érdemes használni. Ehhez öt főtt tojás sárgáját adjuk, 1 evőkanál mustárt, kevés citromlevet, 1 - 2 kanál extra szűz olíva olajat, kevés sót, 1 mokkáskanál őrölt borsot.

Az ételízesítő nem ajánlott a nátrium-glutamát tartalma miatt. Ez a stimuláló szer íztelen, mégis a jóllakottság érzetét kelti. Az ételízesítők nagy részében megtalálható. (E-621) Közvetlenül agyunkra hat, tőle finomabbnak érezzük az ételt. Ide kattintva megtekinthető a nátrium-glutamátról szóló cikk, érdemes elolvasni.

Ha kicsit hígnak találjuk keverékünket, nincs ok aggodalomra. A hűtőben történő egy éjszakás pihenő után lényegesen sűrűbb lesz. Az elkészített salátákat is érdemes újra megkóstolni, mert a pihentetés során a fűszerezése lágyabbá válik, így elképzelhető, hogy enyhe sózást, borsozást igényel utólag is.

Lehetőségek:
Készíthetünk kaszinótojást is, amit franciasalátán tálalhatunk. Ehhez 10 tojást keményre főzünk, majd hosszában kettévágva, a sárgáját külön edénybe kifejtjük, villával összetörjük, sóval, őrölt borssal, kevés piros paprikával, friss, vagy szárított petrezselyem zölddel, és néhány kanál tejföllel kikeverjük. Ezt a masszát a tojásfehérjébe visszatöltjük, majd a tojásokat nagyobb tálba terített franciasaláta ágyon tálaljuk. Készíthetünk még virslisalátát is ezzel a keverékkel, amihez tanácsos néhány apróra vágott lila hagymát is keverni. Kitűnő babsaláta is csinálható előző este beáztatott, majd sós vízben kifőzött nagyobb szemű salátababból ezzel a keverékkel. Ehhez is ajánlott a lila hagyma, de használhatunk újhagymát, vagy pórét is. Krumplisaláta készítésére is alkalmas, előre megfőzött, szeletelt krumpli, lila hagyma, és keverékünk használatával. Kukoricasaláta is készülhet vele, amibe friss, vagy szárított kaprot tehetünk. Ezeknek a salátáknak a nagy előnye, hogy előre elkészíthetők, akár önmagukban, vagy hideg sültek, és más ételek mellé is kitűnőek, arról nem is beszélve, hogy a tejföl nyugtatja a gyomrot, ami a nehezebb ételek után igazán optimális szervezetünk számára.

 

 

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on