Fűszeres zöldturmixok a fogyásért
A különböző, édes vagy akár sós turmixok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül. Felfrissítenek, átmossák a szervezetünket, csillapítják az éhséget, és még vitaminokban is gazdagok.
A nagy meleg általában elveszi az étvágyat, de ilyenkor is fontos, hogy gondoskodjunk a tápanyagok, és főleg a folyadék utánpótlásáról. Így a zöldségekből, levelekből és gyümölcsökből készült turmixokkal akár az ebédet is helyettesíthetjük, de az étkezések között is elűzhetjük velük az éhséget. Fogyókúrázóknak érdemes zsírégető fűszerekkel ízesíteniük, így még inkább gyorsíthatják a salakanyagok és a fölös kilók távozását.
A turmixok elkészítésének valójában csak a fantáziánk szab határt, de tarthatjuk magunkat a bevált receptekhez is. Eszerint attól függően, hogy mennyire tartalmas és milyen állagú keveréket szeretnénk, megalapozhatjuk az italt banánnal, kókusszal, vagy tejjel. Akik vizesebb, könnyebb frissítőre vágynak, ezeket el is hagyhatják, és maradhatnak a lédúsabb gyümölcsöknél. Érdemes az idénygyümölcsök- és zöldségek közül válogatnunk.
Most fogyaszthatunk például meggyet, epret, cseresznyét, ribizlit és egrest. Ezután következhet a klorofill, vagyis a zöld levelek, melyekből egy-két marék elegendő. Választhatunk spenótot, sóskát, madársalátát, vagy sima salátát, de gyermekláncfűlevelet is. A lében gazdag uborkával különösen jól járunk. A keverékhez adjunk egy kevés vizet attól függően, hogy milyen lédúsak a növények, és milyen sűrűre akarjuk készíteni a koktélt, majd fűszerezzük ízlés szerint. A fahéj, a gyömbér, a csili és más csípős fűszerek segítik a zsírégetést, ugyanakkor érdemes csínján bánnunk velük, mert izzasztó hatásuk is van. (A fahéjjal csak óvatosan! Bővebben itt olvashat a veszélyeiről.) Hűsítőként mentát vagy citromfüvet keverhetünk az italba. A hozzávalókat öntsük a turmixgépbe, vagy egy hosszú edénybe, és turmixoljuk össze.
Epres zöldturmix
Hozzávalók:
4 csésze zöld levél – pl. spenót
2 közepes uborka, felszeletelve
1 csésze víz
1 lime leve
4 répa megpucolva, felszeletelve
1 alma meghámozva, felszeletelve
1 csésze eper
Ízlés szerint egy kevés bors
Citromfüves cseresznyeturmix
Hozzávalók:
2 csésze madársaláta
1 csésze víz
1 narancs leve
1 csésze cseresznye
1 banán
Egy kevés citromfű
Csilis meggy
Hozzávalók:
2 csésze gyermekláncfűlevél
2 csésze meggy
2 csésze eper
1 banán
1 csipet csili
Mentás kókuszos eper
Hozzávalók:
1 ½ csésze spenót
1/2 csésze friss menta
1/4 csésze kókusztej
1 csésze eper
Élénkítő ital
Hozzávalók:
1 csésze salátalevél
1 közepes uborka
1 csésze ribizli
Ízlés szerint egy kevés gyömér
További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva. |
A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. a fűszerek lehetséges allergiás reakcióinak elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például biobolt tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.