Hanukai krumplis és almás latkesz

2014/12/21

Küszöbön a karácsony, a hanuka pedig néhány napja vette kezdetét. Az év végéhez közeledvén a keresztény és zsidó ünnephez kapcsolódó ételeket fogunk bemutatni. Mivel az olaj nagy szerepet játszik a hanuka időszakában, ilyenkor sok olajban sült étel kerül az asztalra, köztük a krumplis és almás latkesz.

Hozzávalók a krumplis latkeszhez:
5 db nagyobb krumpli,
1 db nagyobb hagyma,
3 db tojás,
2 evőkanál liszt,
1 kis kanál só,
bors ízlés szerint,
Tehető még hozzá apróra vágott snidling, újhagyma, és petrezselyem zöld is.
Olíva, vagy napraforgóolaj a sütéshez.Elkészítése:
A burgonyát lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd összekeverjük a lereszelt hagymával, a liszttel, a lazán felvert tojással, az őrölt borssal, és kevés petrezselyem zölddel, és apróra vágott snidlinggel. (a zöld fűszerek elhagyhatók) Serpenyőben forrósítsunk fel az olajat, és ha elég forró, kanállal tegyünk a keverékből bele. (Érdemes egy csipettel kipróbálni az olajat, mielőtt nekikezdenénk.) A kanállal lapogassuk is le a palacsintákat sütés közben, hogy ne legyenek túl vastagok. Mindkét oldalán arany barnára sütjük, majd papírtörlővel, vagy szalvétával borított tányérra szedjük. Egyszerre ne tegyünk túl sokat a serpenyőbe, mert kihűlt olajban nehezebben tudjuk megsütni palacsintáinkat.
Leginkább almaszósszal fogyasztandó, de nagyon finom tejföllel, sajttal, joghurttal, lekvárral is. A lereszelt krumpli is keverhető sárgarépával, cukkinival, és más zöldséggel is.Almából is készíthetünk latkeszt hasonló módon. Hozzávalók:
3 db nagyobb alma meghámozva nagy lyukú reszelőn lereszelve,
2 db jól felvert tojás,
1,5 csésze liszt  ( 1 csésze 250 ml.)
1 csésze narancslé, tej, joghurt,
1 teáskanál sütőpor,
1 csipet só,
1-2 evőkanál cukor, ízlés szerint.
Olaj a sütéshez.

Jól verjük fel a tojásokat, majd keverjük el narancslével, tejjel, vagy joghurttal. Egy másik tálban a lisztet a sütőporral, csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket, és az előzőleg kinyomkodott almát.
A sütést, az előző receptben leírt módon végezzük.
Tálalhatjuk porcukorral, fahéjas porcukorral, bármilyen lekvárral, de csokoládéreszelékkel is díszíthetjük.

A hanuka (chanukah, azaz házavatás vagy szentélyavatás) idén a keresztény karácsonnyal közel egy időben, december 16-24 közt telik. Annak a görög elnyomás feletti győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok arattak ellenük. A harc i.e. 165-ben, Kiszlév hó 25-én a Jeruzsálemi szentély visszafoglalásával, majd újraavatásával végződött, azaz a pogány bálványokkal beszennyezett templomot, ismét Isten oltalmába ajánlották. Miután a Makkabeusok megtisztították a templomot, mindössze egy tartálynyit, azaz egy napra elegendő rituálisan megtisztított olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Az új olaj előállítására nyolc napra lett volna szükség, ám a hagyomány szerint csoda történt, a csupán egy napra elegendő olajjal nyolc napon át adott fényt a menóra. Eme nyolc napnak állít emléket a hanuka, amelyet a fények ünnepeként is neveznek: a zsidó családok ilyenkor nyolc napon át minden este egyel több gyertyát gyújtanak meg a hanukijának nevezett gyertyatartóban. Ezeken a napokon nem szabad böjtölni, az ünnepet a vidámság jellemzi. A gyerekek ajándékot kapnak és az estét játékkal töltik. Előkerül a trenderli, a négy oldalas pörgettyű is. Így zajlik a fény ünnepe, a hanuka: Jókedvvel, finom ételekkel.

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló