Húsvéti füves muffin és társai

írta: Admin
2013/03/29

Dobjuk fel az ünnepet könnyen és gyorsan elkészíthető egészséges ételekkel!

Vidám húsvéti muffin
Elkészítésekor nem kell trükközni a tojások szétválasztásával és még margarin sem kell hozzá.
Mérjünk ki egy nagy tálba 15 dkg lisztet, ugyanennyi cukrot, tegyünk hozzá egy zacskó sütőport (12 g) és 3 dkg holland kakaót. Jól keverjük össze, majd üssünk hozzá 2 egész tojást, tegyünk bele 3 nagy evőkanál baracklekvárt és 5 dkg apróra vágott étcsokit. Jól keverjük össze és töltsük 12 papírral bélelt muffinformába. 180 fokra előmelegített sütőbe készítsük el 20-25 perc alatt.

A kihűlt muffinokat kenjük meg vékonyan lekvárral és tunkoljuk zöldre színezett kókuszreszelékbe. A „fűbe” ültethetünk marcipán nyuszit, répát vagy csokitojásokat is. Akárcsak a húsvéti süticsoda. tökéletes ajándék lehet a locsolók számára.

3 féle töltött tojás
Egyszerűen feldobhatjuk a húsvét reggelit, ha a sima főtt tojások helyett ilyen szépséges finomságokat tálalunk a sonka mellé. - Egyébként sonka nélkül is elég laktatóak.
Gondolkozzunk "ökosan" és persze igényesen: - Vásároljunk szép, mélyalmos vagy házi tojásokat, ezeknek nagyon szép, élénk színű a sárgája.
Főzzük keményre a tojásokat, vágjuk félbe, a sárgájukat pedig gyűjtsük egy külön tálba. A fehérjéket rakjuk tányérra, ha esetleg összemaszatoltuk őket, nyugodtan mossuk le langyos vízzel, papírtörlőre téve gyorsan megszáradnak majd.
Készítsük el a választott tölteléket a tojások sárgájából, majd nyomózsákba, tortadíszítőbe téve kanyarítsunk csillag alakú fejjel szép halmokat a fehérjék közepébe. Díszíthetjük sajttal, zöldfűszerekkel.

Besameles töltelék
4 tojássárgájához főzzünk egy adag besamel mártást. A mártáshoz egy pici nyeles lábosba 10 g vajat olvasszunk fel, pirítsunk rá 10 g lisztet és öntsük fel lassan, adagolva 1 dl előre melegített tejjel. Az arányok nagyon fontosak, mérjük ki pontosan a hozzávalókat! Kézi habverővel folyamatosan kevergessük, hogy csomómentes, homogén masszát kapjunk. Bátran fűszerezzük sóval, őrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval, majd lassú tűzön főzzük 10 percig! Ha kész, keverjük össze a tojások sárgájával, és már tölthetjük is a fehérjeágyakba.

Füstölt sajtos töltelék
5 tojás sárgájához adjunk egy púpos evőkanál tejfölt, egy evőkanál margarint, valamint 10 dkg füstölt sajtot. Jól keverjünk őket össze villával, fűszerezzük sóval, borssal, majd töltsük vissza a fehérjékbe.

Metélő hagymás töltelék
Az előzőhöz hasonlóan itt is 5 tojáshoz egy púpos evőkanál tejfölt és egy evőkanál margarin keverjünk, majd adjunk hozzá friss vágott metélőhagymát, és már rakhatjuk is vissza eredeti helyére a tojássárgáját. Ezt a tölteléket érdemes pár órával vagy akár előző este elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek.

 

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on