Ínycsiklandó vega ételek
A bioételek, a primőr, illetve importált gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával elkerülhetőek az olyan civilizációs betegségek, mint például a cukorbetegség, az elhízás, valamint egyéb egészségügyi szövődmények kilakulása. A vegetáriánus étrendben - szemben a "hagyományossal" - kevesebb az állati fehérje, a telített zsír és a koleszterin, és több a szénhidrát, a magnézium, az antioxidánsok, a kálium és a folát. A vega ételek fogyasztásával elősegíthetjük az egészségesebb életmód kialakulását.
Hideg zöldségkrémleves
Hozzávalók:
20 dkg paradicsom
1 db kígyóuborka
2 db zöldségleves kocka
4 gerezd fokhagyma
1/2 szál póréhagyma
1 db zeller
1-1,5 dl tejszín
1 ek. liszt
2 csomag friss petrezselyem
A paradicsomot, kígyóuborkát és a póréhagymát megmossuk, majd apró kockákra összevágjuk. Egy kevés őrölt borsot teszünk hozzá, majd a hűtőbe tesszük. A többi zöldséget szintén alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk és 1 l vízben a zöldségleves kockával puhára főzzük. A lisztet jól elkevert tejszínnel behabarjuk és rövid ideig lassú tűzön forraljuk, szűrés után lehűtjük. Tálaláskor az előkészített betétekkel dúsítjuk és meghintjük friss, vágott petrezselyemzölddel.
Avokádó krém
Hozzávalók:
1 db avokádó
1 kevés citromlé
1 gerezd fokhagyma
1 kis méretű újhagyma
1 kisebb paradicsom
1 kanál natur joghurt
só vagy bors
Az avokádó belsejét villával áttörjük, leöntjük citromlével. Az átnyomott fokhagymát és az újhagymát nagyon apróra kockázva belekeverjük. A paradicsom lédús részére nem lesz szükségünk, azt kivájjuk, a húsát viszont felhasználjuk, azt apró kockára vágva ugyancsak hozzáöntjük a készülő péphez. Egy kanál natúr joghurtot teszünk hozzá, sóval és borssal ízesitjük. A citromlé hozzáadása azért szükséges, hogy a krém ne sötétedjen meg. Elkészítése után rögtön ajánlott fogyasztása.
További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva. |