Ízletes téli turmixok tele vitaminokkal
Egész évben fontos a testi-lelki erő megőrzése, ezért télen se feledkezzünk meg a zöldségekről és gyümölcsökről.
Bár a télnek már itt kéne lennie, egyelőre még mindig az ősz uralkodik a maga színes egyhangúságával: a napsütéses és borongós - párás napok vetésforgóként követik egymást, úgyhogy nem kizárt, hogy idén a szokásosnál kicsivel több bacival számolhatunk. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen ha egészségesen táplálkozunk - és minden tőlünk telhetőt megteszünk a lelki harmóniánkért is - akkor jó eséllyel elkerülhetjük az influenzát és a többi kórságot.
A következő italreceptek nemcsak a vitaminutánpótlásban segítenek, de ízletesek és hangulatemelők is.
Almáspite-turmix
Az alma az egyik legkézenfekvőbben kínálkozó téli gyümölcs, amit sokféleképpen felhasználhatunk. A- és B vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium- és káliumtartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztanunk, és ha nem is sütünk belőle mindjárt almáspitét, az ahhoz hasonló ízvilágot kevesebb kalóriával is élvezhetjük.
Hozzávalók 2 személyre:
1 alma kimagozva, meghámozva
1/2 pohár joghurt
1 kávéskanál vaníliáscukor
1 teáskanál barnacukor
1/4 kávéskanál szerecsendió
1/2 kávéskanál fahéj
néhány szegfűszeg
Elkészítés: Az almát vágjuk kis kockákra, majd turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
Chai-tea turmix
A keleti ételek-italok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és kimondottan télen jön jól a pikáns fűszerek, fertőtlenítő, emésztést segítő hatása. Ezzel a meleg itallal ráadásul elejét vehetjük a megfázásnak is.
Hozzávalók 1 személyre:
1 bögre tej
1 teafilter
1 banán
1/4 kávéskanál vanília
ízlés szerint fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió
Elkészítés: A tejet forraljuk össze a fűszerekkel, majd öntsük le vele a filtert. Ha éhesek vagyunk, vagy tartalmasabb italra vágyunk, a nedűt összeturmixolhatjuk még a banánnal is, de anélkül is megállja a helyét.
Sütőtökös mézeskalácsital
Az A- és C-vitaminban gazdag sütőtök ősztől tavaszig a konyha favoritja lehet, ne maradjunk le a belőle készíthető turmixról sem.
Hozzávalók 1 személyre:
1 bögre tej
1/4 bögre zabpehely
1/2 bögre sütőtökpüré
1 teáskanál cukor
1 kisebb banán
1 kávéskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbér
egy csipetnyi szerecsendió
Elkészítés: Egy éjszakára áztassuk be a zabpelyhet a tejbe, majd turmixoljuk össze a hozzávalókat, és készen is vagyunk.
Fűszeres narancsos energia
A citrusok a téli vitamin- és folyadékutánpótlás bázisai, gyorsan energetizálnak, és sokféle, ízletes ital készíthető belőlük.
Hozzávalók 2 személyre:
1 gerezdekre szedett narancs
1/2 bögre 100%-os narancslé
1/4 bögre víz
1 banán
1 kávéskanál fahéj
1/4 kávéskanál szerecsendió
Elkészítés: Nincs más teendőnk, mint összeturmixolni a hozzávalókat.
Áfonyaturmix infuenza ellen
Bár az áfonya nem tartozik a legelterjedtebb alapanyagok közé, egyszer-egyszer mégis felvehetjük a repertorárba magas vitamin- és antioxidánstartalma miatt.
Hozzávalók 1 személyre
1 bögre tej
1 bögre áfonya (lehet fagyasztott is)
1 evőkanál lenmag
1 teáskanál cukor
1/2 kávéskanál fahéj
Az összetevőket turmixoljuk össze, fogyasszuk egészséggel!
Képek forrása: