Medvehagymás uzsonnák
Itt a tavasz, itt a medvehagyma! Készítsünk belőle egészséges nassolni valókat uzsonnára! A leveles tésztából készült csigák és a mártogatós garantáltan nagy kedvenc lesz.
Egész tavasszal könnyedén beszerezhetjük ezt a jótékony hatású, finom növényt, amit vadfokhagymaként is szoktak emlegetni. A medvehagyma leveleiből főzhetünk levest, főzeléket, de használhatjuk fűszerként is, olajban elrakva pedig, akár hónapokra is tartósíthatjuk.
Tavaszi méregtelenítéshez, salaktalanításhoz kiváló, gyomor- és bélrendszer-tisztító, valamint pozitívan hat a bőrbajokra is vértisztító tulajdonsága miatt.
2 féle medvehagymás csiga
Egy csomag leveles tésztába töltsünk medvehagymás krémet, tekerjük, majd karikázzuk fel a kis csigákat, batyukat formálva belőlük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt süssük barnára. Akár reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére.
A csigához többféle krémet is készíthetünk, az egyik legegyszerűbb (200 g tésztához), ha egy natúr sajtkrémet összekeverünk nagyjából 30 g apróra vágott medvehagymával, sózzuk, borsozzuk és kész is. A medvehagymát egy szintén apróra darabolt paradicsommal, 1-2 evőkanál paradicsompürével, oregánóval, sóval, borssal is összekeverhetjük.
Medvehagymás pesto
6-8 felaprított medvehagyma levélhez adjunk 2 nagy marék darált fenyőmagot vagy diót, 1 evőkanál reszelt parmezánt, egy csapott mokkáskanál sót és 2-3 evőkanál olívaolajat, majd jól turmixoljuk össze. - Máris kész a különleges mártogatósunk, amit tortilla chipsszel vagy grissinivel tálalhatunk.
További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva. |
Figyelem! - A medvehagyma nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, amely azonban mérgező. A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.