Méregtelenítsünk salátákkal

2015/03/07

Tavasszal megszokott, hogy  hosszabb - rövidebb böjtöt iktatunk az étrendünkbe. Nem csak azért, mert divat, hanem mert szüksége is van rá szervezetünknek. A téli energiaszegény időszakra kellően felkészülünk, és így várjuk a telet. Tavasszal pedig nem csak az esetleges súlyfölöslegtől, hanem a szervezetünkben felszaporodott méreganyagoktól is meg kell szabadulnunk. Ezzel a ciklikus rendszerrel több ezer éve él együtt szervezetünk, sokszor tudtunkon kívül. Nem illik ellenállni a természet törvényeinek, különösen, ha egészségünk megőrzéséről, megújításáról van szó.

Ha valakinek nincs szüksége egy alapos tisztítókúrára, kitűnően alkalmasak erre a feladatra a különféle saláták is. Sok rostot, vitamint, és más az élethez nélkülözhetetlen ásványt is tartalmaznak, fogyasztásuk nem csak egészséges, hanem rendkívül hasznos is. Salátákból sokan, csak néhány általános értelemben vett egyszerűbb zöld félét ismernek. Pedig a saláták a legváltozatosabban elkészíthető ételek közé tartoznak. Két olyan könnyű, egészséges saláta receptet osztunk meg cikkünkben, amihez az alapanyagokat télutón is egyszerű beszerezni. Mindkét recept 2 főre elegendő mennyiséget jelent, többet nem is érdemes bekeverni, csak ha el is fogyasztjuk. Meg nem romlanak a hozzávalók, de veszíthetnek élvezeti értékükből, ha össze vannak vegyítve.

Tavaszváró zöldségsaláta

Hozzávalók:

  • 1/4 jégsaláta,
  • 2 db. paradicsom,
  • 2 db főtt tojás,
  • 1 db. sárgarépa,
  • 1 szál újhagyma, (zöldjével együtt)
  • 1 kanál salátaolaj,
  • 1 kanál fehérborecet,
  • csipet só.

A sárgarépát felcsíkozzuk, megsózzuk, és 3 percig mikrózzuk. (erre csak akkor van szükség, ha valaki nem szereti annyira roppanósan a répát) Nagyobb keverőtálba a jégsalátát beletépkedjük, belekockázzuk a paradicsomot, a főtt tojást, belekarikázzuk az újhagymát zöldjével együtt, meglocsoljuk salátaolajjal, kevés borecettel, és átforgatjuk.

Sózni nem szükséges!

Másik salátánk elenyésző mennyiségben csirkecombot is tartalmaz, a legegészségesebb formában, főve.

Csirkés zöldsaláta

Hozzávalók:

  • 1 db. főtt csirkecomb,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1/2 jégsaláta,
  • 2 db. paradicsom,
  • 5 dkg. óvári sajt, (lehet trappista, ementáli, vagy parmezán is)
  • 1 szál újhagyma,
  • 1 kanál extra szűz olíva olaj,
  • 1 kanál almaecet,
  • kevés só, és őrölt bors.

A főtt csirkecombot felcsíkozzuk. A sárgarépát zsülienre (vékony csíkokra) vágjuk, megsózzuk, és 3 percig mikrózzuk.Egy nagyobb keverőtálba beletépkedjük a jégsalátát, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, a répát, a felkarikázott újhagymát, az olíva olajat, és az almaecetet. Összekeverjük, majd tálaljuk. Tálaláskor csíkokra vágott, vagy reszelt sajtot teszünk tetejére.

Egészségünk megóvása nem lehet vitatott cél. Két olyan 15 - 20 perc alatt elkészíthető saláta recept került fel az oldalra, ami nem csak a böjti időszakban, hanem bármikor fogyasztható. Bármennyire meglepő, jól is lehet lakni velük!

 

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on