Sütőtök - a babák ajánlásával

írta: Admin
2013/01/03

Szinte minden kisbaba imádja a sütőtököt. Nem hiába, az ő szervezetük még jól működik, tudják, hogy mire van szükségük. Ennek a csodás zöldségnek számos jó tulajdonsága, hatása van, nézzünk párat!

Először is rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, valamint antioxidánsokban és karotinoidokban is gazdag. Például a ritkábban elérhető A vitamin is megtalálható benne. A többi tökfajtánál nagyobb a tápanyagtartalma és C-vitaminban is az első.

Több fajta, színű és alakú sütőtök van, a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető hazánkban a kanadai fajta, ami hosszúkás, narancssárga és elsősorban sütve fogyasztjuk, de az amerikai filmekből jól ismert kerek, narancssárga típusú is kezd egyre jobban elterjedni. Arról, hogy milyen finomságokat is készíthetünk sütőtökből másik cikkünkben már olvashattatok.

Most azonban lássuk, mi mindenre jó még a sütőtök. Népi gyógyászatban megfázás, nátha esetén használták, béltisztító hatása közismert, illetve allergiás megbetegedések, asztma rohamok csökkentésére is kiváló. Jótékony hatása van az emésztésre, hiszen nagyon könnyű étel, ezért is adjuk szinte elsőként a babáknak, akik finom, édes íze miatt rajonganak érte. Csökkenti a prosztatarák és A vitamának köszönhetően csökkenti a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát is, serkenti a májműködést és a szívnek is jót tesz. Ezen kívül azért is ehetjük bátran, mert alacsony kalória tartalmú, ideális diétás koszt.

A sütőtöknek nem csak a húsát, de a virágját és a magját is meg lehet enni, sőt ez utóbbi kifejezetten hasznos. A tökmag a férfiak csodaszere, hiszen jó hatással van a prosztata bajokra. Hajrá uraim, naponta rágcsáljanak el párat, és nem csak a köszvényt előzhetik meg és lehetnek gazdagabbak E- és A vitaminban, hanem egyéb jótékony hatását is élvezhetik e csodás növénynek!
Ha pedig ez a sok jó még nem lenne elég meggyőző, figyelem hölgyeim, a sütőtök széppé is tesz. Akár elfogyasztjuk, akár pakolásként kenjük a bőrünkre, hajunkra jót teszünk a bőrünknek is. Természetes gyümölcssav- és A vitamin tartalma miatt a gyulladásra hajlamos bőrre szuper hatással van, segít a pattanások kezelésében, selymes és ragyogó lesz tőle bőrünk.

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on