Tavaszi méregtelenítés levesekkel

2015/03/22

A három napos léböjt járhat testsúly csökkenéssel is, azonban elsődleges célja nem a fogyókúra, hanem a szervezetünk működésének helyreállítása, mondhatni: a fizikai harmónia megteremtése.

Ősszel felkészül testünk az eljövendő télre. Olyan anyagokat raktároz el, amelyek szükségesek ugyan, ám a tavasz beköszöntével tanácsos megszabadulni tőlük. Szervezetünkben lévő zsírtartalékok lebontása nem csak teákkal, zöldség- és gyümölcslevekkel, szénsavmentes ásványvizekkel lehetséges: Böjtölhetünk könnyű levesekkel is, amelyek elősegíti szervezetünk vitalizálását. - És még éheznünk sem kell közben!

A hiánybetegség elkerülése érdekében (fontos tápanyagokhoz nem tud hozzájutni a szervezetünk) elég, ha csupán néhány napig próbáljuk kizárni étrendünkből a szilárd táplálékot. Eközben persze - a folyadékbevitel mellett - azért szükségünk van táplálékra is, erre pedig kitűnően alkalmasak a könnyű levesek, amelyekkel - egy időre legalábbis - tehermentesíthetjük emésztő rendszerünket.

De csak óvatosan! A böjtre is elő kell készülni! A kúrát megelőző napokban fogyasszunk könnyen emészthető ételeket. Erre kitünően alkalmasak a sok rostot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök.

Nagyon fontos, hogy a böjt alatt ne végezzünk semmilyen komoly fizikai munkát. Az aktív pihenés, esetleges meditáció, a jógagyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek ilyenkor. Továbbra is étkezzünk rendszeresen, de ne keverjük egymással a zöldség, és gyümölcsleveket. Ne ízesítsük a teákat és turmixokat édesítőszerekkel, a kávé, az alkohol, és a cigaretta, a böjt alatt tilos! Ha tudunk valamilyen krónikus betegségről, kérjük ki orvosunk véleményét.

A néhány napos kúra után semmiképpen ne dőzsöljünk! Csak fokozatosan szoktassuk vissza szervezetünket.

A most következő levesekkel teljesebbé tehetjük a böjtöt, de persze más alkalmakra is ajánljuk őket, hiszen böjtölni nem csak tavasszal lehet.

Olasz paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 100 g. fagyasztott vegyes zöldség,
  • 500 g. paradicsomszósz,
  • kevés  friss petrezselyem zöld, néhány bazsalikomlevél,
  • 2 szál újhagyma,
  • kevés szárzeller
  • levestészta ízlés szerint

Elkészítése: Olíva olajon megpároljuk a zöldséget, a felkarikázott újhagymát a zöldjével együtt, a szárzellert, hozzáadjuk a paradicsomszószt, és ugyanannyi vizet. 15 percig főzzük, és hagyhatjuk darabosan, vagy össze is turmixolhatjuk az apróra vágott zöld fűszerekkel együtt. Levestésztával dúsíthatjuk.

Zöldborsóleves

A zöldborsólevesnek rengeteg változatát ismerjük. Hála a konzerviparnak, télen is hozzájuthatunk teljes értékű zöldborsóhoz, amiből néhány más hozzávalóval együtt kitűnő, könnyű levest állíthatunk össze.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg. zöldborsó (lehet fagyasztott, vagy konzerv is)
  • 1 kis csokor petrezselyem zöld,
  • kevés olívaolaj,
  • 1 csapott evőkanál liszt,
  • só, őrölt bors,
  • kevés őrölt pirospaprika,
  • levestészta ízlés szerint.

Tehető még bele karikára vágott sárgarépa, és petrezselyem gyökér is. Ennyi borsóhoz 2-3 répa, és 1-2 gyökér szükséges. Só helyet használhatunk ételízesítőt is, bár ezt nem tanácsoljuk.

Elkészítés: A zöldborsót kevés olajon dinszteljük meg pár perc alatt. Ha répát, és zöldséget is teszünk a levesbe, akkor azt is.

Tegyük hozzá a lisztet, kicsit pirítsuk meg, majd az apróra vágott petrezselymet is tegyük a fazékba, és jól forgassuk át. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a pirospaprikát. Alaposan keverjük meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Kevés só, őrölt bors, esetleg ételízesítő is kell bele! Kóstoljuk meg! Viszonylag gyorsan megfő, és ha a borsó (a többi zöldség) megpuhult, tegyünk hozzá két nagyobb marék levestésztát. (jó hozzá a fodros kocka, kis kocka, de legfinomabb csigatésztával)

Csak fel kell forralni, és kész a leves.

Javasoljuk még a legegyszerűbb rántott levesek egyikét, a csorgatott tojáslevest is.

Csorgatott tojásleves

Hozzávalói:

  • 1 kiskanál zsír,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 kávéskanál köménymag,
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
  • só,  frissen őrölt bors,
  • esetleg néhány babérlevél,
  • kevés friss petrezselyem,
  • 2 friss tojás. Ha buggyantott tojást is adunk hozzá akkor +2.

Elkészítése: A zsírt felforrósítjuk, majd kipattogtatjuk rajta a köménymagot. Hozzáadjuk az apróra vágott, vagy reszelt hagymát, és a szétnyomott fokhagymát. Enyhén megdinszteljük, majd a lisztet is hozzáadva kis lángon, zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve, folyamatos keverés mellett, őrölt pirospaprikát adunk hozzá. Tovább keverjük, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy bőven ellepje. Megfűszerezzük, kevés babérlevelet, (elhagyható) és aprított petrezselyem zöldet adunk hozzá, majd felforraljuk. A tojásokat külön tálban lazán felverjük, majd állandó keverés mellett, a fazékba csorgatjuk. Néhányan a felkavart levesbe a fazék szélén szokták csorgatni, mert akkor nem áll össze a tojás. Még szebb, és finomabb is,  amikor buggyantott tojást is adunk hozzá! Ezt meg lehet külön is főzni sós, enyhén ecetes vízben, de belefőzhetjük a kész levesbe is. Csak ellenőrzött tojást használjunk, külön, kis tálkában felütve!

 

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on