Vegetáriánus töltött bagett

2014/12/28

Nem kell hozzá különösebb gasztronómiai előképzettség, csak egy kis ügyesség. Nagy előnye, hogy könnyedén elkészíthető. Érdemes sokat csinálni belőle, mert tapasztalatunk szerint gyorsan elfogy.

Az itt leírt bagett vegetáriánusok számára készült, de természetesen más töltelékkel is elkészíthető, mint például  bolognai raguval, csilis, babos, kukoricás, mexikói töltelékkel, kenőmájas, főtt tojásos krémmel, zselatinos, valamint franciasalátás töltelékkel. A bagett puha közepe, és a levágott végek is újra fel lesznek használva, tehát nincs hulladék! A megmaradt töltelék pedig szendvicskrémként felhasználható. (A bagetteket megvásárolhatjuk nagyobb áruházak pékségeiben, tehát így időt spórolunk.)

Hozzávalók:
• 500 g franciasaláta, vagy mexikói saláta zöldségkeverék
• 1 db kaliforniai paprika
• 1 db lila hagyma
• 1 szál szárzeller (elhagyható, 2-3 csemege uborka használható helyette)
• Kis csokor petrezselyem zöld
• 50 g light margarin
• 100 g reszelt sajt (A reszelt sajt nagyon fontos alkotó elem, mert kihűlve szilárdítja a tölteléket, bármelyik általam ajánlott, vagy más masszát használunk.)
• Só - ízlés szerint
• Őrölt bors - ízlés szerint
(Valamint egy kevés tej szükséges a bagettek levágott végeinek beáztatásához)Elkészítése:
Ahhoz, hogy a bagett tölthető legyen, a belét ki kell nyomnunk belőle. A hosszú bagetteket elvágjuk 2, vagy 3 egyenlő hosszúságú darabra. A keményebb csücsköket levágjuk, apróbbra daraboljuk, majd kevés tejbe áztatjuk. Hosszú, keskeny pengéjű késsel a bagetteket belső oldalukon, a héj mellett körbevágjuk vigyázva, hogy ne hasítsuk ki. A belet fakanál nyelével kinyomjuk belőle, és apróbb darabokra szaggatjuk. Az így elkészült lyukas bagetteket megtöltjük. A mennyiségek  2 db hosszú bagetthez elegendő töltelékre értendőek, ami négy vendég étvágyát elégíti ki.

A színes paprikát, a lila hagymát, és a szárzellert apró kockákra vágjuk, majd enyhén megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A zöldségkeveréket forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Még melegen hozzákeverjük a margarint, a megsózott paprika, a hagyma, és zeller keverékét, megborsozzuk,  majd a tejbe áztatott, darabolt bagett végeket, a bagett tépkedett közepét, és a reszelt sajtot. Ha véletlenül nagyon kihűltek volna a főtt zöldségek enyhén melegíthetünk rajta, majd jól elkeverjük. Ha nagyon összeállt, kevés margarint még adhatunk hozzá. Sűrű, egynemű masszát kell kapnunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk.

A lyukas bagett egyik végét négyrét hajtott alufóliával lezárjuk, majd a másik végén kiskanállal a masszából adagolunk bele. Minden töltéskor, a bagett alufóliával borított végét ütögessük az asztal lapjához, hogy a töltelék az aljára tömörödjön. Fontos, hogy a bagett belét úgy vágjuk ki, hogy közepén át tudjunk látni, és semmi ne akadályozzon bennünket abban, hogy minél több masszát tudjunk a bagett közepébe tölteni. Az így elkészített töltött rudak hűtést igényelnek, így a massza a közepükön szilárdabbá válik, és mire vendégeink megérkeznek 1-1,5 centis töltött, bagett szeletekkel várhatjuk őket.

A most leírt töltelék természetesen nem csak vegetáriánus vendégeknek ajánlott, a normál étkezéshez szokott vendégek is ugyanolyan jó étvággyal fogyasztják.

Baráti rendezvények, ünnepek kedvelt vendégvárója tehát a töltött bagett, ami garantáltan el fog fogyni, növelve a rendezvény sikerét és persze a vendéglátó büszkeségét.

 

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló