Lazac steak, csípős, mustáros narancsmártással, salátaágyon

2014/12/23

A leggyakrabban halászlé, és egyéb, hazai halakból készült ételek kerülnek a magyar karácsonyi asztalokra. A most következő halvacsorát lazacból készítettük el. Szilveszter kapcsán hamarosan újabb recepttel jelentkezünk.

A vadlazac az egyik legegészségesebb halféle. A lazachús színezőanyaga az astaxantin az immunrendszer aktivitását jelentősen növeli, a húsban lévő omega-3 zsírsav jótékony hatással bír a szív, érrendszeri problémákra (csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben), valamint kitűnő gyulladáscsökkentő.


Hozzávalók 4 személy részére:
• 4 szelet lazacfilé, (400 g.)
• só, frissen őrölt bors, 1 citrom leve, kevés olíva olaj a pácoláshoz,
• 2-3 gerezd fokhagyma,
• 1 kisebb chili, vagy kiskanálnyi szárított chili pehely. (ha valaki nem szereti csípősen elhagyható)
• 2 db narancs,
• 1 evőkanál mustár,
• ½ dl. száraz fehérbor,
• 2 dl alaplé,
• kevés olíva olaj a sütéshez

Elkészítése:
Ha fagyasztott lazacfilét használunk kiolvasztjuk, majd lecsepegtetjük. Amennyiben előhűtött friss lazacból készítjük el az ételt, erre nincs szükség. A bőr nélküli szálkamentes lazacszeleteket durva szemű tengeri sóval, és frissen őrölt borssal mindkét oldalon enyhén bedörzsöljük, egy citrom levét rácsorgatjuk, valamint kevés extra szűz olíva olajjal is vigyázva bedörzsölve, zárt edényben legalább két órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük. Sütés előtt papírtörlővel leitatjuk, majd kevés olajon mindkét oldalát 3-3 percig sütjük. a serpenyőbe 2-3 gerezd kés lapjával szétnyomott fokhagymát is teszünk.

Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a lazac gumiszerűvé válik, és jelentősen csökken élvezeti értéke! Ha ujjunk nyomására puha, ruganyos a lazac, akkor megsült. A lazacszeleteket papírtörlőre szedjük, és letakarjuk.

A serpenyőben maradt kevés olajra, és a megpárolódott fokhagymára kevés bort öntünk, majd 2 meghámozott apróra darabolt narancsot, és egy kisebb chilit, vagy kevés chili pelyhet adunk hozzá. Mustárt, és hús, vagy csont alaplét öntünk a serpenyőbe, majd összeforraljuk addig, hogy a mártás besűrűsödjön.

Főtt rizzsel, salátával tálaljuk a lazac szeletet, a narancsmártással.

Szerencsére karácsonykor is kapható a nagyobb áruházakban több féle saláta, melyek többsége illik a hal mellé: Többek közt szívsaláta leveleivel,  endívia, rukkola, madársaláta. A tálalás előtt kevés balzsamecettel, esetleg borecettel, vagy fűszerecettel megcsorgatva, valamint néhány csepp extra szűz olíva olajjal még ízletesebbé tehető.

Ajánljuk figyelmébe szerkesztőségünk karácsonyi üdvözletét, amelyet megtekinthet ide kattintva.

A mai értelemben vett karácsony megünneplése a IV. századra tekint vissza, a keresztények ekkor Jézus szültetéséről, testet öltéséről emlékeznek meg. A keresztény vallás szerint Jézus születésnapja december 25.-e, az előző este a Szenteste, karácsony vigíliája, más szóval karácsony böjtje. A nem vallásos, de keresztény kultúrkörbe tartozók számára a karácsony általában a szeretetet, a családi együttlétet jelképezi. A keresztény hagyományok szerint a böjt december 24-én éjfélig tartott. Ezt a szigorú böjtöt, amely kizárólag zöldségek, gyümölcsök, és tésztafélék fogyasztását engedélyezte, VI. Pál pápa 1966-ban enyhítette. Azóta a szentestei vacsorán más ételek is fogyaszthatók, és nem hiányozhat az asztalról a hal sem.

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

Hasonló