Mediterrán halas ragu tagliatellén

2015/03/15

A cápaharcsából kitűnő halas ételek készíthetők és nem feltétlenül csak roston sütve, vagy rántva fogyaszthatjuk.

Mivel hazánk nem tengeri hatalom, az átlagosnál is kevesebb hal jut a kereskedelembe, így asztalunkra is. Pedig a hal az egyik legegészségesebb élelmiszer, és mégis, igen keveset fogyasztunk belőle. Még a legutóbbi javuló statisztikák alapján is mindössze évi 4 kiló hal jut egy lakosra. Azok a nemzetek, ahol többet fogyasztanak, lényegesen jobb egészségügyi statisztikával rendelkeznek. Minden kutatás, orvosi javallat kiáll a halfogyasztás egészséges mivolta, szükségessége mellett. Például egy, a kétezres évek elején közzétett tanulmány szerint azok közt, akik legalább egyszer ettek hetente (tengeri) halat, 52 százalékkal kevesebb volt a szívhalálos esetek száma, mint azoknál, akik havonta csupán egy alkalommal fogyasztották.

Mediterrán, halas ragu tagliatellén (széles metélt tésztán.)

Hozzávalók 2 személyre:

  • 200 g. pangasius filé,
  • kevés só, frissen őrölt bors,
  • fél citrom leve,
  • 1 kisebb chili,
  • kevés olíva olaj.
  • 250 g. tagliatelle tészta forró, sós vízben megfőzve,
  • 100 g. mozzarella,
  • 1 szál szárzeller,
  • 1 nagyobb sárgarépa,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 100 g. csiperke,
  • 100 g. napon szárított paradicsom,
  • 1 dl. száraz fehérbor,
  • 100 g. hámozott paradicsomkonzerv, vagy 2 kanál sűrített paradicsom,
  • 2 dl. hús alaplé.

Elkészítése:

 

  • A halfilét kevés citrom levével mindkét oldalán megcsorgatjuk, majd durva szemű sóval, frissen őrölt borssal enyhén bedörzsöljük. Míg a többi alapanyagot előkészítjük, a hűtőbe tesszük.
  • A sárgarépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A hagymát apróra daraboljuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk, majd felaprózzuk. A szárzellert kisebb szeletekre vágjuk, az apró gombákat kettévágjuk.
  • Kisebb fazékban vizet forralunk.
  • A bepácolt halfiléket kevés olíva olajon - amibe félbevágott chilipaprikát is teszünk - mindkét oldalán 3-3 percig sütjók, papírtörlőre szedjük. A hal túlsütve, gumiszerűvé válik! Akkor jó, ha sütés közben ujjunkkal megnyomva ruganyos.
  • Ugyanabban a serpenyőben, a maradék olajon a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, és a szárzellert feltesszük dinsztelni. Kis idő után hozzáadjuk a napon szárított paradicsomot, és felöntjük kevés borral. A hámozott paradicsom is hozzákerül szétnyomva, vagy sűrített paradicsomot adunk hozzá, és hozzátesszük a gombát is. Megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük 1 pohár alaplével. Addig főzzük, míg a ragu besűrűsödik.
  • A közben felforrt sós vízben megfőzzük a tésztát.

 

A raguhoz hozzáadható a főtt tészta közvetlenül a serpenyőbe, ahol összeforgatható a raguval. Tálalható úgy, hogy a tésztára halmozzuk a ragut, mozzarellát tépkedünk rá, majd petrezselyem zölddel szórjuk meg, és a sült halszelettel a tetején tesszük asztalra. A halszeleteket rá is tépkedhetjük a tésztás ragura.

A halak mellett más tenger gyümölcseit is tanácsos enni, hiszen azok is rendkívül egészségesek. Javasolt szem előtt tartani, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint hetente legalább egy alkalommal, 15 dkg mennyiségben ajánlott halat fogyasztani.

 

Új cikkek itt

Új cikkek az ecolounge-on

A kialvatlanság népbetegség

Az alvás minőségét például a folyamatos online jelenlét is rontja, ezért fontos lenne, hogy lefekvés előtt az emberek már ne ...

Keresik az év Ifjú Kócsagőrét

Az idén immár ötödik alkalommal rendezik meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek ...

Hasonló